Hoe werkt een overstap van energie?
Ben je energie aan het vergelijken en overweeg je om over te stappen naar een andere energieleverancier? Volg dan deze stappen:
- Controleer of je contract het toelaat om over te stappen. Heb je een contract met een vaste looptijd van 1 of 3 jaar, dan kan je pas overstappen als je contract bijna afloopt. Check dus altijd de einddatum en opzegtermijn van je huidige energiecontract.
- Voor de einddatum overstappen? Hou rekening met de boete. Wil je toch vroegtijdig overstappen, bijvoorbeeld omdat je veel goedkoper uit bent bij een andere leverancier? Afhankelijk van de resterende looptijd kan het soms lonen om, ondanks de boete, toch over te stappen.
- Vergelijk eerst, stap daarna over. Kan je overstappen? Begin dan eerst met het vergelijken van alle energieleveranciers in onze vergelijker. Als je goedkoper uit bent, kan je via ons gratis overstappen naar een nieuwe leverancier. Jouw huidige contract wordt dan door jouw nieuwe leverancier opgezegd.
Waar moet je op letten bij het vergelijken van een energiecontract?
Het vergelijken van energiecontracten kan best overweldigend zijn. Wij zetten alle punten waar je op moet letten voor je op een rijtje:
- Looptijd: Zie je een heel goedkoop energiecontract tijdens je vergelijking? Check dan eerst de looptijd. Zo kan je kiezen voor een 1-jarig contract, maar ook voor een 3- of 5-jarig contract.
- Vast, variabel of dynamisch tarief: met een vast tarief betaal je dezelfde prijs, zolang het contract loopt. Stijgen de prijzen tussentijds? Dan loop je geen risico, jouw prijs blijft staan. Bij een variabel tarief wijzigt de prijs gas- en stroomprijs twee keer per jaar, in januari en juli. Zijn de prijzen laag? Dan is het variabele tarief een slimme keuze. Stijgen de prijzen? Dan betaal je uiteraard ook meer. Tot slot is er een dynamisch tarief, op basis van de inkoopprijs van energie veranderen je tarieven dagelijks. Hiervoor is een slimme meter wel vereist. Dit kan voordelig zijn, als je bijvoorbeeld je elektrische auto oplaadt als het tarief laag staat.
- Duurzaamheid: Vind je duurzaamheid belangrijk, dan kan je tijdens het vergelijken kiezen voor een duurzame energieleverancier. Een écht duurzame energieleverancier levert stroom die duurzaam is opgewekt in Nederland zelf.
Energie vergelijken 3 jaar vast
Staan de energietarieven laag tijdens je vergelijking? Dan kan het lonen om te kiezen voor een 3-jarig contract. De lage prijs geldt dan tijdens de gehele looptijd van 3 jaar. Wij raden dit echter niet aan, omdat je nooit kan inschatten of de prijs nog verder daalt. Door ieder jaar opnieuw de energietarieven te vergelijken en door gebruik te maken van de welkomstkorting die energiemaatschappijen bieden, ben je vaak voordeliger uit bij een looptijd van 1 jaar.
Wat is de beste site om energie te vergelijken?
EnergieGasLicht natuurlijk! Naast ons zijn er diverse andere energie vergelijkingssites die je kunt raadplegen. We raden je ook zeker aan om dat te doen, zo kom je er snel achter welke energievergelijker je het fijnste vindt. Maar natuurlijk hopen we dat je met onze vergelijker het beste geholpen bent.
Duurzame energie vergelijken
Op EnergieGasLicht kan je duurzame energie vergelijken. Dit kan eenvoudig door de filteroptie te gebruiken in onze energievergelijker. Zo vind je makkelijk en snel een leverancier van groene energie die het beste bij jou past.
Wie is mijn huidige energieleverancier?
Je komt er makkelijk achter wie jouw huidige energieleverancier is door op je bankafschriften te kijken of je contract (vaak per mail of per post) erbij te pakken.
Energieleverancier zonder waarborgsom
Een energieleverancier kan een waarborgsom opleggen voordat er energie wordt geleverd. Een waarborgsom wordt alleen gevraagd als de leverancier het vermoeden heeft dat er schulden zijn of andere redenen waardoor je niet kunt voldoen aan de betalingsverplichting.
Indien er geen schulden of andere opvallendheden zijn, wordt er vaak geen waarborgsom ingesteld door de energieleverancier. Dit verschilt dus per geval.
Ik ga verhuizen, hoe kies ik een nieuwe energieleverancier?
Een veelvoorkomende vraag waar je niet altijd rekening mee houdt voordat je gaat verhuizen. Er bestaan twee mogelijkheden als je gaat verhuizen: de eerste optie is dat je jouw huidige leverancier meeneemt naar je nieuwe adres. De tweede optie is dat je energie gaat vergelijken en een nieuwe energieleverancier kiest. Tijdens de aanvraag kan je de verhuisdatum aangeven, zodat jouw nieuwe contract pas ingaat als je daadwerkelijk naar je nieuwe woning bent verhuisd.
Vaak is het voldoende om je verhuizing 2 tot 4 weken voordat je gaat verhuizen aan te geven bij de nieuwe energieleverancier. Het oude contract hoef je niet op te zeggen, dit wordt achter de schermen door de nieuwe leverancier voor jou afgehandeld.
Welke energieleverancier moet ik kiezen als ik zonnepanelen heb?
Voornamelijk de milieuvriendelijke en groene energie maatschappijen juichen het toe dat je zonnepanelen hebt. Afhankelijk van hoeveel elektriciteit je opwekt kun je een keuze maken voor een energieleverancier die een (hoge) terugleververgoeding geeft. Dit is het aantal opgewekte kWh dat niet door jouw eigen huishouden wordt verbruikt en dus teruggeleverd wordt aan de netbeheerder.
Check daarom altijd de specificaties voor teruglevering in de energievergelijker!